Yönetmen (Hüseyin Özden)


Savaşı organize eden emperyalist sistem için Çanakkale Savaşı; stratejik bir hedef iken, bu coğrafyanın asıl sahipleri için bir “var olma” veya “yok olma” savaşıdır. Bu mücadeleye iştirak eden insanlar kendi çıkarlarını düşünmemiş, ülkenin ve toplumun geleceğini gözeterek fedakarlıklar yapmış; malından, düşlerinden, aşklarından ve canlarından vazgeçmişlerdir. Mendilim Kekik Kokuyor filmi Çanakkale Savaşı’nı “kişisel insan hikayesi” üzerinden anlatırken, vatan ve milletin geleceği ve bağımsızlığı için bireylerin kendilerini feda etmeleri özellikle vurgulanmaktadır.
Bu ödüllü eserin senaristi olan Abdülkadir Bozkurt, tiyatrodan ve diğer çalışmalarından kazandığı birikimlerini aktararak filmsel dramatik yapının güçlenmesini sağladı. Bu anlamlı konuyu ifade ederken egolardan arınma, fedakarlık yapma ve “insan olma” temasını ustaca işlemiş. Aşk, fedakarlık, insan onuru, emperyalizmin acımasızlığı gibi evrensel konuları ustaca betimleyen “Mendilim Kekik Kokuyor” filminin yönetmeni olmak ise, heyecan ve gurur verici.
İnsanlığın ortak acısının yaşandığı Çanakkale’yi, yeni bir kavrayış ve duyguyla hatırlayıp sinema sanatına katabilmek için yıllardır hazırlanıyorum. Benim için “Mendilim Kekik Kokuyor” bir “savaş filmi” değil; insanın varoluşuyla ilgili insana umut veren ulusal ve evrensel bir destandır. Bir yanda gencecik iki amcaoğlu ve aşık olduğu kasabanın en güzel kızı Elif, diğer yanda varoluşsal bir konumda olan Çanakkale Savaşı. Sonra kendi vatanlarında bir esir kampına düşen; ama umutlarını kaybetmeyen gençler.
Sevmeyi bilmek; kendi ülkesi ve halkını sevmek, insanı sevmek… Bu duygularla yaşamazsa insanlar vahşileşir. Filmimiz Türk halkının, acımasız olan emperyalist ülkelere karşı kendini savunurken, hayatı sevgi ve aşkla sürdürmeyi bilen insanlarının hayallerini de anlatıyor.

“1962 yılında Gümüşhane’de doğdu. AÜ DTCF Tiyatro Bölümü 1984 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde Sinema dalında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.”

Mesleki Deneyim : TRT 1987- 2011 (1987-1991 Resim Seçici, 1991-1999 Tanıtım Yönetmeni, 1999-2011 Yayın Yönetmeni),
Sistem Medya Prod. Film Yapım Reklamcılık Hiz. Ltd. Şti. 2011-2018 (Yönetmen/Metin Yazarı)
Ödüller :
2018 “Yağmur Gelin” isimli film senaryosu, Denizbank İlk Film Senaryo Yarışması’nda ikincilik ödülü.
“Liverada Kalandar” belgeseli, Türk Dünyası Belgesel Festivali finalisti
2017 “Duduya” isimli film senaryosu, Denizbank İlk Film Senaryo Yarışması’nda ön elemeyi geçerek finale kalmıştır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Ağın’a Yolculuk” Belgeseli övgüye değer ödülü
2013 Eskişehir Valiliği “Yunus Emre Tiyatro Oyunu” Yarışması birincilik ödülü. (07.01.2014 tarihinde devlet repertuarına alınmıştır.)
1983 “Üniversiteler Arası Tiyatro Oyun Yazarlığı Yarışması” birincilik ödülü.
Filmografi
Yönetmen ve Metin Yazarı :
2018 “Ufuk” Kısa Film
2017 “Kesretten Vahdete Akşemseddin”
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı-Belgesel
2016 “Avrasya Hospital Tantım Filmi”
2015 “Cihan Bağı Tekirdağ”
2014 “İki Vatan Tek Kadın” (TRT Belgesel)
“Semitaş Tanıtım Filmi”
2013 “Diyar-ı Kelkit”
“Ağın’a Yolculuk”
“Karadeniz’den” 14-26 bölüm (TRT Avaz)
2012 “Güneşin Doğduğu Yer – Adıyaman”
“Karadeniz’den” 1-13. bölüm (TRT Avaz)
2011 “Dağların Avucundaki Kent Gümüşhane”,
“Ey Gidi Kürtün”
Genel Yönetmen – Danışman :
2012 “Tanrıların Göksel Tahtı Adıyaman-Nemrut”
2013 “Şehirler Sultanı- Edirne”
Yayınlar :
2013 lkit Kültür Envanteri”
Tiyatro Oyunu :
“Dertli Dolap Anadolu”
“Ocak”
“Kuru Göl”
“Güzeli Arayanlar” (Çocuk Oyunu)
Senaryolar :
“Duduya” Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryosu
“Yağmur Gelin” Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryosu
Devam Eden Projeler :
“Mendilim Kekik Kokuyor” Sinema Filmi/Yönetmen
Geride Kalanlar/Belgesel/Yönetmen-Metin Yazarı
Annenin Gözleri/Belgesel/Yönetmen-Metin Yazarı